Στην Χαλκιδική υπάρχει Συνεταιρισμός που έχει κλείσει και πενταετές συμβόλαιο για την απορρόφηση του προϊόντος.

Αυξημένο καταγράφονταν το ενδιαφέρον για βιολογική βρώσιμη ελιά, είτε Χαλκιδικής, είτε Καλαμών, τα τελευταία έτη, γεγονός, που παρακινεί ολοένα και περισσότερους αγρότες στην καλλιέργεια βιολογικού προϊόντος. Βέβαια, η συγκεκριμένη που διανύουμε, είναι μια δύσκολη περίοδος για το εμπόριο γενικώς, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει συμπαρασύρει σε πτώση της ζήτησης όχι μόνο τα συμβατικά, αλλά και τα βιολογικά προϊόντα.

Όπως δήλωσε ο κ. Δημήτρης Ευαγγελινός, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου Biolivia, από την Χαλκιδική, ο Συνεταιρισμός έχει κλείσει συμβόλαιο για απορρόφηση, νωπής, βιολογικής ελιάς Χαλκιδικής σε τιμές υψηλότερες από την συμβατική κατά 40-15 λεπτά το κιλό. Ως εκ τούτου, πέρσι ο Συνεταιρισμός Biolivia έπιασε για τη βιολογική βρώσιμη ελιά, τιμή έως και 1,90 ευρώ στη βασική κατηγορία τεμαχισμού.

Ο Συνεταιρισμός έχει 14 μέλη – παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν συνολικά 1.000 στρέμματα, το δε συμβόλαιο για τη βιολογική βρώσιμη έχει πενταετή διάρκεια.

Υψηλότερη τιμή για τη βιολογική παραγωγή ελιάς πιάνουν όμως και οι μεμονωμένοι παραγωγοί, όσοι δεν ανήκουν σε Συνεταιρισμό, συνήθως όμως μόνον 30 λεπτά πάνω από τη συμβατική.

Για τη νέα χρονιά, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ευαγγελινός, όσον αφορά στην παραγωγή βρώσιμης ελιάς του Συνεταιρισμού Biolivia, αναμένεται μείωση, καθώς αν και δεν υπάρχουν προβλήματα από τον καύσωνα, εντούτοις οι πολλές και άκαιρες βροχοπτώσεις επί τετραήμερο το τελευταίο διάστημα, έχουν δημιουργήσει προβλήματα.

Βιολογικές ελιές αγοράζει από τους παραγωγούς και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινούργιου στην Αιτωλοακαρνανία, μια περιοχή, όπου αρκετοί αγρότες έχουν στραφεί τελευταία στο βιολογικό προϊόν (τόσο στο Αγρίνιο, όσο και στο Μεσολόγγι), καθώς οι τιμές από το συμβατικό είναι υψηλότερες, η ζήτηση καλή, ωστόσο οι φροντίδες που απαιτεί το προϊόν, απαιτητικές.

Στις Λιβανάτες, τώρα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός βρώσιμης ελιάς, Γιώργος Μπουράμας, ελάχιστοι είναι οι παραγωγοί με βιολογικό προϊόν, το οποίο φέτος έχει κι αυτό πρόβλημα απορρόφησης όμως, όπως ακριβώς και το συμβατικό. Γενικά όμως στην Φθιώτιδα, υπάρχουν παραγωγοί με βιολογικό προϊόν.

Τέλος, στο νομό Μαγνησίας, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Χρήστος Σαλάτας, έμπορος ελιάς, λίγοι καλλιεργούν βιολογικά στον Αλμυρό, ενώ η ζήτηση σήμερα έχει πέσει πολύ, όπως και στη συμβατική ελιά. Βέβαια οι τιμές είναι υψηλότερες από τα συμβατικά κατά 30 λεπτά το κιλό.