Μια μεγάλη απάτη «ξεδιπλώνει» η εφημερίδα «Κυθηραϊκά» με την εμπλοκή κτηνοτρόφων από την Κρήτη.

Όπως τονίζεται στην εφημερίδα των Κυθήρων διαπιστώθηκε ότι αρκετοί Κυθήριοι είχαν “ενοικιάσει”, χωρίς να το γνωρίζουν, την αγροτική τους περιουσία σε κτηνοτρόφους και καλλιεργητές από το Ηράκλειο Κρήτης. Με τον τρόπο αυτό οι τελευταίοι, θα εισέπρατταν τις επιδοτήσεις για ανύπαρκτες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις!

Όπως τονίζεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα της εφημερίδας των Κυθήρων, “για να δηλώσει κάποιος μία έκταση ως βοσκότοπο ή άλλη επιδοτούμενη περίπτωση, «ανιχνεύει» το στόχο του φροντίζοντας να επισημάνει εκτάσεις που δε δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες τους (στα Κύθηρα τέτοιες είναι χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά και βοσκοτόπων) και τον δεσμεύει. Στη συνέχεια παρακολουθεί αν αργότερα την επισημάνει κάποιος άλλος (συνήθως ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή άλλος διεκδικητής-απατεώνας) και στην περίπτωση που δεν εμφανισθεί επισημοποιεί τη δέσμευση λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία”.

Το κόλπο είναι καλά στημένο αφού ο ενδιαφερόμενος, πχ ο κτηνοτρόφος από την Κρήτη επιλέγει περιοχές-εκτάσεις που δεν είναι γνωστές ή περιζήτητες, αλλά απομακρυσμένες περιοχές με ελάχιστο ενδιαφέρον, όπως εν προκειμένω τέτοιες υπάρχουν στα Κύθηρα. “Φυσικά στη συνέχεια θα κληθεί να καταθέσει συμφωνητικά ενοικίασης, τα οποία απαιτούν βεβαιώσεις υπογραφών και άλλες διαδικασίες”, επισημαίνεται στο δημοσίευμα των Κυθηραϊκών.

Πάντως οι νόμιμοι ιδιοκτήτες που έκαναν ανίχνευση για να δηλώσουν καλλιέργειες ή έγιναν αποδέκτες της προσπάθειας σφετερισμού επιδοτήσεων έπειτα από ειδοποίηση των συνεταιρισμών, είδαν ότι κάποιοι πήγαιναν να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους. Ανάλογες περιπτώσεις κτημάτων και ελαιοφύτων έχουν εντοπιστεί στις περιοχές, Μανιτοχώρι, Χώρα, Λειβάδι, Στραπόδι κλπ και η έρευνα συνεχίζεται.

Τα «Κυθηραϊκά» επικοινώνησαν με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αν. Καθηγητή ΤΕΙ κ. Γρ. Βάρρα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως αρμόδιος κρατικός οργανισμός για την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων, ο οποίος έχει ήδη αναθέσει στη νομική του υπηρεσία τη διερεύνηση της συγκεκριμένης απάτης.

Πηγή:kythiraika.gr